Hírek

Fülbevaló mint ősi ékszer

2016.09.30 18:46

Fülbevaló, mint ősi ékszer!

A fülbevaló egy nagyon ősi ékszer. A kezdetek kezdetén ez a testdísz kicsit más funkciót töltött be, mint manapság. Ma már nincsen többlet jelentése, mint egy gyűrűnek, a fülbevaló általában egy ékszer, ami felhívja a figyelmet a szép női nyakra és vállra.

 

Az ókorban nem a nők viseltek elsősorban fülbevalót, hanem inkább a férfiak, ugyanais akkoriban az erős és méltóságteljes harcosok jelképe volt ez az ékszer. Ezek az ékszerek először csontokból, tollakból és csigaházakból készültek.

 

Az első fém fülbevaló

Az első fém fülbevaló az ókori Perzsiához köthető. Ebben a kultúrában a katonák megjelenéséhez hozzátartoztak ezek a fülből lógó ékszerek. A fennmaradt faragott képeken egyértelműen látszanak a fülbevalót viselő katonák. A viselést indokolta az is, hogy így a harcosok félelmetesebbnek, agresszívabbnak látszottak.

 

A középkori fülbevalók

Az európai kultúrában a középkorban csak délen viseltek gyöngyből és fémből készült fülbevalókat. Az öreg kontinens nyugati részén nem jött divatba.

A reneszánsz ezen a téren is változást hozott. A napkirály udvarában például a pompához hozzá tartoztak a szépen megmunkált ékszerek is. Ekkoriban nagy divat volt az inga alakú fülbevaló, amit drágakövekkel díszítettek.

A rokokó korban is igazodott a fülbevaló a korszellemhez, játékosan lógott és csilingelt, mint ahogy a klasszicista egyszerűség is meglátszódott az akkori ékszereken, így a fülbevalókon is.

 

A fülbevaló, mint jelkép és fizetség

A középkorban kezdett szokássá válni az is, hogy a tengerészek arany karika fülbevalót hordtak, hogy ezzel is jelképezzék azt, hogy körbehajózták a földet. De ez az ékszer nemcsak státuszszimbólum volt, hanem nagyon praktikus célt is szolgált. A matrózok reménykedtek abban, hogyha vízbe fulladnának és holttestüket egy ismeretlen helyen vetné ki a víz,  akkor a megtalálók az arany fülbevaló árából megrendezik a temetést. (Ennek voltak már előzményei. Az ókori görög hit szerint a halottak aranypénzzel fizettek Charonnak, hogy átvigye őket a Styx folyón a túlvilágra)

 

A XX. század fülbevalói

A műanyagból készült fülbevalók a XX. században jöttek divatba. Ennek egyik előnye az, hogy az a nő is nagy kollekciót tarthat fent ebből az ékszerből, aki nem engedheti meg magának a drága dolgokat. Így lett a fülbevaló az egyik legmutatósabb és legnépszerűbb ékszer, amiből minden hölgynek egész kis kollekciója van, hiszen divatos, szép és minden viselethez illik belőle legalább egy.