Hírek

Az ékszerek jelentése

2016.10.04 09:36

Mit is jelentenek az ékszerek?

 

Az ékszerek jelentése

A legtöbb férfi nem tudja átérezni azt, hogy a nőknek az ékszerek mit jelentenek. Azt, hogy az ékszerek nemcsak a divat és a szépség utáni vágy miatt vannak ott viselőjükön. Ennek sokkal mélyebb jelentősége van.

Az ékszereknek régen erős szakrális jelentése volt, a legtöbb ilyen dísz valamiféle felsőbbrendű erővel próbált kapcsolatot teremteni vagy pedig rontás és gonosz erők ellen védett. Ez még ma is megtalálható az ékszerek világában, hiszen nagyon sokan viselnek kereszt alakú medált vallási elkötelezettségből.

 

Szóval régen az ékszerek jelentették a kapcsolatot a felsőbb erőkkel. Ha nem is ennyire egyértelműen és leplezetlenül, de ez a szemlélet még ma is létezik. A gyűrűknek, a fülbevalóknak, a karkötőknek és a nyakláncoknak is többletjelentése van.

 

Az ékszer, mint emlék

Az ékszerek elsősorban emlékek. Ennek nagyon egyszerű változata az, amikor az ékszer egy ajándék, és viselőjét az ajándékozóra és a hozzá kapcsolódó emlékekre emlékezteti. Egy gyűrű, karkötő, nyaklánc vagy fülbevaló nemcsak azért nagyon jó meglepetés, mert csinos, és a legtöbb nő örül neki, hanem azért is, mert nagyon intim. Ugyanis ilyenkor az ajándékozott a testén visel valamit, amiről mindig eszébe jut az ajándékozó. (Ezt igazán nők érzik át. Nem egy férfi ismerősömtől hallottam azt, hogy édesanyjuk vagy szerelmük "ezt mindig rajtad akarom látni" felkiáltással adott neki ékszert.)

 

Van, amikor az ékszerek közvetve jelentenek emléket. Ezek általában azok az ékszerek, amiket a hölgyek saját maguknak vesznek azért, mert emlékezteti őket valamire, vagy valakire, vagy pedig olyan ékszerek amiket ők nagyon szeretnek. Ezért is olyan népszerűek a kis medálok például nyakláncon.

 

Az ékszer mint biztonság

Az apai nagymamám minden unokájának arany ékszert adott ballagási ajándéknak. Akkor - tizennyolc évesen - ez nagyon nem tetszett, hiszen nem hordtam arany ékszert, teljesen feleslegesnek és értelmetlennek tűnt a dolog. Később értettem meg a jelentését. Nagymamám ahhoz a generációhoz tartozott, akik megélték a világháborút, akiket a "történelem űzött végig Európán". Ő is nagyon kemény időket élt meg, ebben benne van az anyagi bizonytalanság. Ő megtanulta, hogy a pénz elértéktelenedhet, de az arany értéke örök, azért mindig lehet élelmet és védelmet venni. Amikor azt az aranygyűrűt (amit később felnőttként viseltem) megvette nekem, akkor nem egy ékszert akart adni, hanem biztonságot, mert nem lehet tudni, hogy évek múlva mi fog történni.

 

Az ékszer, mint vallomás

Az ékszerek egyenlőek lehetnek egy vallomással is. Ennek a teljesen egyértelmű és hivatalos módja a leánykérés, amikor a gyűrű átadása egyet jelent azzal a kérdéssel, hogy le akarod-e élni velem az életedet, mert én azt szeretném. (Kultúránként változnak a jegygyűrű tulajdonságai. A mai európai közegben az eljegyzési gyűrűk kör alakúak. Ez a végtelenséget szimbolizálja.)

 

Nem csak egy gyűrű lehet szerelmi vallomás, más ékszerek is alkalamasak erre a szerepre. Ezért nagyon népszerűek a szív alakú medálok vagy azok az amulettek, amikben fényképet lehet elrejteni.

 

Az ékszer, mint spirituális védelem

Említettem már, hogy az ékszereknek régen nagyon erős szakrális és spirituális jelentése volt. Ez a mai napig tartja magát. Rengetegen gondolják úgy, hogy bizonyos kövek megvédik őket a rossztól, jobb irányba fordítják életünket.

 

Ennek a hitnek több alapja van. Egyrészt sokan gondolják, hogy a kövek bizonyos csillagjegyekhez tartoznak és ez az összefüggés vonzza be a jót.

Mások szerint a kövek rezgése jó hatással van a testre és a szellemre is. Eszereint az ásványok betegségeket gyógyítanak, tisztítják a csakrákat.

 

Az ékszerek tehát rengeteg mindent jelenthetnek, nemcsak egyszerű díszei a testnek, hanem ezen túlmutató jelentésük is van.